Dynafit ULTRA 50 - Komfort v nekomfortných podmienkach

Dynafit ULTRA 50 - Komfort v nekomfortných podmienkach

     



Dynafit ULTRA 50 - Komfort v nekomfortných podmienkach 

 

Asi takto  by som opísal v pár slovách nové Dynafit Ultra 50.

 

Každopádne, boli testované natoľko v rôznych podmienkach, aby si zaslúžili napísať o sebe oveľa viac!

 

Ale tak pekne poporiadku...

 

Už to bude pár rokov a pretekárskych sezón, čo na mojich nohách v horách je pravidelne obutá značka  Dynafit. 

Nie však len na tréningoch, kratších alebo dlhších trailových pretekoch, ale aj  na klasických horských turistikách v lete či v zime.

Moja požiadavka na trailovú obuv je preto ich úplná komplexnosť, ktorá sa prirodzene vyžaduje pri ultra behoch, ktorým sa venujem a na to sú značkou Dynafit odporúčané práve Ultra 50.

Avšak prax môže byť niekedy úplne iná.

 

Značka Dynafit však  bola pre mňa svojimi komplexnými bežeckými topánkami odjakživa jednotkou  na trhu. 

 

Každopádne s niektorými modelmi som bol spokojný viac, s inými menej.

No v konečnom dôsledku to bolo aj tak to najlepšie, čo som na nohe z trailovej obuvi mal, keďže sa pri trailových bežeckých topánkach vyžaduje to najširšie spektrum pozitívnych vlastnosti, aby bežec dobežal s radosťou a nie s nechuťou z ubolených nôh.

Preto ma zaujímalo, kde zaradím v mojom rebríčku nové Ultra 50-ky.

 

TEST:

 

Zameral som sa užšie na viacero vlastností, na ktoré kladiem pri trailovej obuvy najviac nárok- komfort, známky opotrebenia vrchných materiálov, životnosť podrážky a odpudivosť vody pre minimalizovanie tvorby otlakov.

 

Prvotné zoznámenie priamo v Dynasporte bolo dosť príjemné a to doslova!

Materiál interiéru topánky bol nadmieru pohodlný/ jemný z čoho som bol milo prekvapený.

Nie, že by predošlé modely boli nekomfortné, ale toto bolo naozaj nečakané.

 

Topánka na mňa pôsobila masívne, a použitými materiálmi veľmi kvalitne prevedená.

 

Jej váha (290g)  bola na pocit vďaka použitým hrubším materiálom síce o čosi  málo vyššia než u konkurencie, no pri cenovej relácii podobných trailových topánok, je pre mňa vo všeobecnosti najdôležitejšia samotná výdrž pred nižšou váhou topánky z menej kvalitných alebo tenších  materiálov, ktoré neposkytujú dostatočnú ochranu nohy a takáto topánka zvládne častokrát  maximálne jeden dlhší náročnejší beh.

Aj to častokrát ani nie celý.....

Áno, bohužiaľ mám aj také skúsenosti.

 

Mnou testované Ultra 50  síce nie je sú označované ako  GTX a tým pádom nemajú vo výbave Goratexovú membránou podobne ako  jej drahší brat toho istého vyhotovenia, ale už pri spomínanej obhliadke, no najmä počas testovania, ma zaujal kompromis v podobe vyššieho gumeného polstrovania po obvode topánky, vďaka čomu prekonáte aj o čosi vyššie blato alebo kaluže suchou nohou a taktiež chráni v bode ohybu topánky zvršok pred opotrebením - roztrhnutím vďaka pravidelnému sťahovaniu a pnutiu látky.

 

-Vďaka tomuto rozumnému riešeniu je oproti Gore-Texu lepšie odvádzaná prirodzená vlhkosť z topánky ale popri tom chránená pred prípadným vonkajším premočením.

 

Určite by som na čisto letné - teplé behy  odporúčal túto variantu pred Gore-Texom. 

 

Ďalším z dôležitých aspektov, ktoré ma zaujímali bola podrážka a jej výdrž  - Namiesto osvedčeného Vibramu (podľa môjho názoru s najdlhšou životnosťou spomedzi všetkých značiek podrážok)  použil Dynafit pri tomto modely podrážku od Pomocy.

Je o čosi na pohľad  ,,terénejšia" než by som čakal pri topánkach, ktoré sú podľa výrobcu určené na dlhší ultra beh, kedy častokrát počas  100km  trasy  narazíte aj  na rôzne  druhy povrchov. Pri tomto druhu behu  by som radšej siahol po väčšom kompromise v podrážke v podobe Dynafit Ultra 100, ktoré nájdete taktiež v ponuke Dynasportu.

 

Dynafit Ultra 50 by som skôr využil na  čisto na blatisté tréningy/preteky (kde sa aj mne osobne dosť osvedčili) alebo taktiež na zimné výbehy, kde tento typ podrážky bude určite doma.

 

Na životnosť  podrážky a jej účinnosť v teréne som extra prihliadal. Najskôr som Ultra 50-ky zobral do mäkšieho prostredia, blato, voda, minimum skál, bez asfaltu. Po 100km bola výška dezénu stále pozorovateľne zachovalá, a takmer bez zmeny výšky dezénu. Následne som sa presunul do suchšieho prostredia na kameňoch, štrku a pre behoch cez asfalt a už po 40km som  pozoroval viditeľný úbytok hmoty.

 

Na čo by som zvýšil pozornosť  pri prípadom objednávaní cez internet, je správna veľkosť.

Aj keď sa jedná o tú istú istú značku, môže sa pri rôznych modeloch od Dynafitu líšiť.

Rovnako ako aj v mojom prípade, kedy medzi  testovanými Ultra 50 a predošlými Feline Sl bol rozdiel celého jedného čísla.

Pri správnej veľkosti a zašnurovaní sa nestane aby sa dotkol pri z behu Váš palec špičky vnútra ale chodidlo pekne drží na šnurovaní.

 

A preto pamätajte pri kúpe bežeckých topánok do terénu- Vždy radšej pol centimetra pred palcom ako pol roka bez nechtu.

 

ZÁVER :

 

Nové Dynafit Ultra 50 by som definoval ako veľmi komfortné a kvalitné topánky určené viac do mokra snehu a blata, v ktorom  som si ich a ja osobne veľmi obľúbil. Na kratších trasách bez asfaltu sa dá počítať aj s ich dlhšou výdržou. Podrážka v blate drží excelentne no pri tvrdších prebehoch po asfalte neposkytujú najistejší dopad ako topánky s univerzálnejšou podrážkou. 

 

Každopádne nové Dynafit Ultra 50 si svojou kvalitou prevedenia, vyšším pogumovaným polstrovaním, agresívnejším dezénom a následným komfortom v nečase obľúbi nejeden hobby ale aj profi bežec na čele so mnou.


Ďakujem firme Dynafit a predajni Dynasport Prievidza, za možnosť ich otestovať.