Test tenisiek - Craft CTM Ultra

Test tenisiek - Craft CTM Ultra

    




Prvé čo mi napadlo keď som otvoril krabicu s botaskami Craft CTM Ultra carbon bolo, že aké sú ľahké, pritom podrážka tak „veľká“. Tešil som sa na chvíľu, keď ich budem môcť otestovať.

Keďže behávam viac po cestách, tak som ju najskôr vyskúšal na tomto povrchu. Botaska je veľmi ľahká, na nohe ju takmer necítiť. Miestami som sa ozaj pristihol pri myšlienke či som vôbec obutý. ???? Absolvoval som v nej dlhšie voľné behy ale aj intenzívnejšie tempové behy. Pri prvých rýchlejších behoch, keď už dochádzali sily, sa mi občas podarilo zakopnúť do členka, keďže na takú širšiu podrážku som doteraz zvyknutý nebol. Časom, keď som si na botasky zvykol, to už bolo v poriadku. Zvršok je tenká, priedušná sieťovina, spevnená pogumovaným materiálom takže v teplých dňoch bolo prijemne cítiť ako každým krokom je chodidlo „chladene“. Jediná nevýhoda možno môže byť, pokiaľ by boli botasky využívane na poľných cestách. (O tom až neskôr). Na zvršku ma tiež upútalo, že nie je tam príliš veľa materiálu, ktoré by malo spôsobovať, aby sa noha cítila ako v bavlnke. Vizuálne toho materiálu akoby bolo minimum. No aj bez toho to bolo prijemne a aj po odbehnutí dlhšej vzdialenosti som nemal pocit aby sa chodidlo na nejakom mieste odieralo. Zvršok akoby „obalil“ chodidlo. Silné zaviazanie šnúrok na botaskách nemám príliš rad, tu mi vyhovovalo, že aj keď som si to zašnuroval podľa seba-voľnejšie, tak botaska výborne držala na nohe. Jedine po dobehnutí som ju musel rozšnurovať, čo zvyčajne nerobím, ale len jednoducho zošupnem botasku z chodidla ???? . Takže sa nestane, aby v pretekoch, keď ti niekto stúpi na nohu, sa botaska vyzula. 

Pri behu v daždi nebol problém. Zvršok je síce sieťovina, čiže stačilo pár kvapiek a cítil som vodu v botaske, no tá nenasala vodu a nestala sa tak ťažšou. Ako voda prišla, tak sa aj vyliala. Čo bolo super. Aj pri svižnom tempe nebol problém s pošmyknutím.

Prijemne sa mi vybiehali kopce, keďže tých tu máme celkom dosť. Predná časť má hrubšiu podrážku a teda našľapovanie cez prednú časť chodidla – špičku, bolo akoby automatické. Tak je tá botaska modelovaná, že ísť cez špičky akoby nútila.

To by bolo teda k testu na ceste. Potom som to odskúšal na ceste s kamienkami. Super bolo, že aj pri šlapnutí na nejakú skalku to vôbec nebolo cítiť. Podrážka to perfektne stlmila.

Pokiaľ som testoval na lesných cestičkách, poľných cestách, tak pocit bol tiež výborný. Jednak beh na takýchto cestách je už beztak prijemný, lebo ma človek pocit, že beží po mäkkom, no s Craft to bolo ešte mäkšie. Nebolo cítiť ani našliapnutie na nejakú skalu alebo nerovnosť. Pokiaľ som aj dupol do rýchlosti tak nebol problém. Botaska sedí dobre na chodidle a bežec má dobrý cit pre prispôsobenie kroku, dĺžky kroku alebo prispôsobeniu k nerovnosti. Nestalo sa, aby som zakopával. Jednoducho každý krok bol dobre ovládateľný aj keď je podrážka vyššia. Problém bolo cítiť až pokiaľ bola trať náročnejšia. Málinko som mal pocit, že päta nie je tak stabilná a tá vyvýšená päta „lieta“. Ale toto neberiem ako nič zlé, lebo to nie je trailová botaska. Pri behu po prašných cestách sa prach dostane ľahko dnu a odnesie si to ponožka ???? .
Botaska je vhodná na rýchlejšie tréningy alebo preteky na ceste, spevnenom povrchu. Tiež bude vyhovovať aj bežcom so širšou prednou časťou chodidla. Čo mňa veľmi potešilo, že tento model má viacero farebných kombinácií, keďže ja mám farby rád.